Negende Afrika Filmfestival viert 10 jaar afschaffing apartheid

De negende editie van het Afrika Filmfestival in Leuven en elders in Vlaams-Brabant, is dit jaar toegespitst op de Zuid-Afrikaanse film. Mede naar aanleiding van de tiende verjaardag van de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika, start het festival op vrijdag 23 april met de vertoning (in Studio 3 in Leuven) met de speelfilm "Malunde" van Stefanie Sycholt. Die première heeft plaats in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse ambassade. "Malunde" komt vervolgens in roulatie in de Benelux.

Belga

Er staan nog negen andere lange films uit en/of over Zuid-Afrika op het programma. Zo onder meer "Promised Land" van Jason Xenopoulos (2002) en "Soldiers of Rock", het speelfilmdebuut van de 21-jarige zwarte student Norman Maake over het leven van zwarte mijnarbeiders in economisch hachelijke tijden.

Andere speerpunten dit jaar zijn de herdenking van het Rwandese drama (eveneens tien jaar geleden), het oeuvre van de cineaste Flora Gomes uit Guinee Bissau en het werk van de Tunesische actrice Hend Sabri die momenteel geldt als de nieuwe filmdiva uit de Arabische wereld. Hend Sabri is een van de gasten die naar ons land komen.

In Cinema Zed (Stuk, Leuven) is onder de noemer AfreakA een bonte mix aan activiteiten waaronder ook muziek gepland, terwijl in Pangaea (Vesaleusstraat 34, Leuven) een dertigtal documentaires worden voorgesteld, in principe telkens gevolgd door een debat.

Naast nieuw werk en nog niet bij ons vertoonde films, biedt het Afrika Filmfestival ook de gelegenheid een aantal belangrijke niet-Europese films (terug) te zien, zoals bijvoorbeeld Youssef Chahines epos over de middeleeuwse filosoof Averroës "Al Massir" (Egypte, 1997) of "La Ultima Cena" van Tomas Gutierrez Alea (Cuba, 1976). Naast hoofdzakelijk Afrikaanse films, zijn overigens ook enkele recente Braziliaanse film geprogrammeerd.

In Leuven loopt het Afrikafestival van vrijdag 23 april tot zaterdag 8 mei. Afsluiter (in Studio 3) is de Marokkaanse prent "Mille Mois" van Faouzi Bensaïdi (2003).

Een keuze uit de festivalfilms is te zien in acht andere steden in Vlaams-Brabant: Aarschot (Cinécity, 20, 26 en 27 april), Diest (Studio, 13 tot 22 april), Strombeek (CC, 18 april), Steenokkerzeel (Rode Kruis Opvangcentrum, 1 mei), Haacht (Studio 2000, 28 april tot 5 mei), Tienen (CC Kruisboog, 30 april en 5 mei), Dilbeek (Westrand, 20, 23 en 24 april), en Halle (29 april).

Info en abonnementen: 016-25.76.70 en