'Korte Franse werkweek remt economie'

De 35-urige werkweek in Frankrijk moet op de helling want hij belemmert de economische groei en is slecht voor kleine bedrijven. Dat zegt een commissie van het Franse parlement in een rapport dat donderdag is verschenen.

AP Ned

De regering van premier Jean-Pierre Raffarin, die enkele weken geleden een verpletterende nederlaag leed bij regionale verkiezingen, nam meteen afstand van het rapport. De premier voorziet op korte termijn geen wijziging in de wet, die onder de vorige socialistische regering werd aangenomen. Eventuele veranderingen kunnen alleen worden doorgevoerd "in de context van een akkoord met sociale partners", zei een woordvoerder.

De opstellers van het rapport, die behoren tot de regerende UMP, schatten de kosten van de 35-urige werkweek voor de overheid op tien miljard euro in 2003, oplopend tot vijftien miljard in 2005. Cijfers van het ministerie van werkgelegenheid, dat de kortere werkweek 350.000 nieuwe banen heeft geschapen, trekt de commissie in twijfel.

Volgens de commissie moet bedrijven de gelegenheid worden geboden om in overleg met hun eigen werknemersvertegenwoordigers van de 35-urenregel af te wijken. De regering heeft de wet al enigszins verzacht, onder meer door het maximale aantal overuren op te trekken.

Vakbonden en linkse politici wezen de aanbevelingen van de commissie op voorhand af. "Ik heb niet de indruk dat de regering nu in een positie verkeert om terug te komen op de 35-urige werkweek", zei de socialistische partijleider François Hollande.

Aangeboden door onze partners