Europees Parlement aanvaardt alle nieuwe eurocommissarissen

Het Europees Parlement zal de tien nieuwe commissarissen aanvaarden. Na twee dagen van hoorzittingen gaan alle bevoegde parlementscommissies akkoord met de voorstelde personen. Kritiek was er enkel op het gebrek aan dossierkennis en het communistische verleden van sommigen.

Belga

"Er worden hier vandaag geen rode en ook geen gele kaarten uitgedeeld", zo zei parlementsvoorzitter Pat Cox na afloop van de vergadering met de voorzitters van fracties en commissies. Hij stelt dat alle kandidaat-commissarissen door een moeilijk examen moesten. Enerzijds kregen ze vragen over dossier waarin ze nog niet in actief waren.

Anderzijds loopt hun mandaat slechts een halfjaar. Tijdens dat halfjaar hebben ze geen eigen bevoegdheden, maar zijn ze toegewezen aan een van de huidige commissarissen. Ook hopen ze allen lid te zijn van de volgende EU-Commissie, al is het niet zeker dat ze nog zullen worden voorgedragen door hun nationale regering. Dat ze zeer vorozichtig waren in hun antwoorden, is dan ook normaal, aldus Cox.