Louis Michel reageert voorzichtig op uitspraken Bush en Sharon

In de marge van de voorstelling van zijn nieuwste boek reageerde minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel donderdag behoedzaam op de verklaringen van de Amerikaanse president George W. Bush over de situatie in Israël en de bezette gebieden. "Dit lijkt me niet van die aard om te kunnen terugkeren naar een meer serene situatie", verklaarde hij.

Belga

Louis Michel was op de persconferentie heel voorzichtig over het Amerikaanse standpunt rond het plan-Sharon. Hij wees er wel op dat het niet strookt met het routeplan dat de VS, Europa, Rusland en de Verenigde Naties samen uitwerkten.

Op de VRT-radio verklaarde het hoofd van de Belgische diplomatie dat Europa in het Midden-Oosten enkel een rol kan spelen wanneer de VS en Israël dat willen. Israël beschouwt Europa als pro-Palestijns, wat de zaken bemoeilijkt, liet Michel verstaan.

Michel deed zijn verklaringen in de marge van de voorstelling van zijn laatste boek, "Horizons", een herwerkte versie van "De as van het goede", waar hij ook vorig jaar vlak voor de verkiezingen mee op de proppen kwam. "Horizons" is voorlopig enkel in het Frans te verkrijgen. Binnen enkele weken verschijnt de Nederlandstalige versie.

Het boek richt zich volgens Michel vooral tot de jonge lezer uit de laatste jaren van het secundair onderwijs en laat hen kennis maken met thema's zoals conflictpreventie, markante gebeurtenissen of ethiek in het buitenlands beleid.

De MR-minister stelde dat hij de afgelopen 5 jaar op Buitenlandse Zaken heel wat ervaring heeft opgedaan en dat hij getroffen werd door de perceptie rond sommige van zijn standpunten. Hij verwees onder meer naar zijn houding rond de toetreding van de FPO tot de regering in Oostenrijk. Wat de genocidewet betreft betreurde Michel dat die ontdaan werd van haar oorspronkelijke doel.

Bitter is hij er naar eigen zeggen niet van geworden, wel voorzichtiger. "Ik hou me in, maar slaag daar niet altijd in", klonk het.