Libert (FDF) dient klacht in tegen boycottende burgemeesters

Eric Libert, FDF-schepen uit Sint-Genesius-Rode, heeft donderdag een klacht ingediend tegen de burgemeesters uit Vlaams-Brabant die hebben aangekondigd de Europese verkiezingen op 13 juni te willen boycotten als het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde tegen dan niet is gesplitst.

Belga

Libert heeft in Brussel tegen de burgemeesters die geen parlementslid zijn klacht met burgerlijke partijstelling ingediend bij onderzoeksrechter De Coster en tegen de twee burgemeesters met een parlementair mandaat bij de procureur des konings.

De klachten zijn gebaseerd op de artikels 151 en 233 van het strafwetboek, die gevangenisstraffen voorzien voor personen die een bevoegdheid hebben en maatregelen nemen die tot doel hebben het respect voor fundamentele rechten, wetten of besluiten te doen mislukken.

Libert verwacht geen beslissing vóór de verkiezingen van 13 juni, maar benadrukt dat de betrokken burgemeesters in geval van een veroordeling hun burgerlijke en politieke rechten, en dus hun mandaat, kunnen verliezen. Hij vermeldde burgemeester van Vilvoorde en Europees CD&V-lijsttrekker Jean-Luc Dehaene. Libert heeft voor zijn actie steun van FDF-voorzitter Olivier Maingain.