EU neemt afstand van Amerikaanse steun voor Sharon

De Europese Unie heeft donderdag afstand genomen van de Amerikaanse steun voor een omstreden plan van de Israëlische premier Ariel Sharon, waarbij Israël grote delen van de Westelijke Jordaanoever annexeert.

AP Ned

De Europese staats- en regeringsleiders hebben duidelijk gesteld dat ze enkel een wijziging van de grenzen van voor 1967 zullen erkennen, als die wijziging deel uitmaakt van een akkoord tussen beide partijen. Zo reageert Javier Solana, Hoog Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de Europese Unie, op de ontmoeting tussen VS-president Bush en Israëlisch premier Sharon.

Solana start zijn persmededeling voorzichtig. Hij verwelkomt het Israëlische voorstel voor de ontruiming van de Gaza-strook. Dit kan een kans zijn om de implementatie van de Roadmap (stappenplan) te herstarten.

Europa blijft echter voorstander van een onderhandeld akkoord om twee soevereine staten naast elkaar te laten bestaan, en "een einde (te maken) aan de bezetting die begon in 1967". Voor Solana moeten alle uitstaande punten geregeld worden via een akkoord tussen Israëli en Palestijnen.

Solana blijft voorstander van gezamenlijke actie door Europa, de VS, de VN en Rusland. "Het Quartet zal nu de voorstellen van eerste minister Sharon onderzoeken. Dit moet leiden tot inspanningen van de internationale gemeenschap ter ondersteuning van de implementatie van het ontruimingsplan."

Solana belooft de Palestijnen tot slot verdere steun bij de uitbouw van hun overheid. Europa zal blijven betalen voor de wederopbouw en de ontwikkeling van "de toekomstige Palestijnse staat".

Aangeboden door onze partners