Longkanker grootste doodsoorzaak bij Amerikaanse vrouwen

Longkanker heeft borstkanker van de eerste plaats verdrongen als voornaamste doodsoorzaak bij vrouwen in de Verenigde Staten, zo blijkt uit een recente studie.

Belga

"Van 1990 tot 2003 is het aantal nieuwe gevallen van longkanker bij vrouwen gestegen met 60 procent, terwijl het aantal mannen bij wie deze ziekte werd vastgesteld stabiel is gebleven. Het gaat om een enorme stijging die ruim boven het gemiddelde ligt," stelt een verontruste Dr. Jyoti Patel, die het onderzoek leidde.

In 2004 zal de ziekte net zoveel vrouwenlevens in de Verenigde Staten eisen als alle borst- en gynaecologische kankers samen, zeggen de onderzoekers in het jongste nummer van de Journal of the American Medical Association (JAMA).

Volgens Dr. Patel lijkt het bij longkanker bij vrouwen om een andere ziekte te gaan dan de longkanker die voorkomt bij mannen. "Genetische, metabolische en hormonale factoren hebben allemaal een invloed op de manier waarop vrouwen reageren op de carcinogenen en op longkanker, en dat moet ook de manier waarop wij patiënten onderzoeken beïnvloeden," aldus de onderzoekster van de Nortwestern University in Chicago (Illinois).

Het verschil in kwetsbaarheid voor longkanker naargelang het geslacht "kan deels te wijten zijn aan het oestrogeen, zoals uit steeds meer elementen lijkt af te leiden," vervolgt ze. De kankerlongcellen hebben namelijk meer oestrogeenhormoonreceptoren dan normale longcellen, merken de vorsers op.