Engelse studie zegt dat zomerbaby's gelukkiger zijn

Kinderen die in de lente of in de zomer worden geboren zijn gelukkiger dan diegenen die in de winter ter wereld komen.

Belga

Volgens een wetenschappelijke studie van de Universiteit van Hertfordshire zien mannen en vrouwen die het levenslicht zien tussen maart en augustus het leven positiever dan diegenen die tussen september en februari worden geboren.

Het Brits onderzoek is gebaseerd op een rondvraag bij 40.000 personen.

"Het verschil kan liggen in de manier waarop ouders in de zomer en in de winter met hun pasgeborenen omgaan", zegt psychologieprofessor Richard Wiseman die het onderzoek leidde. "Maar absoluut zeker is dit natuurlijk niet."

Ook de Zweedse professor Jayanti Chotai van de Umea-universiteit werkte mee aan het project. Chotai had in een andere studie al ontdekt dat kinderen die in de winter geboren worden minder ontdekkingslustig zijn dan zomerbaby's. Volgens hem kunnen omgevingsfactoren zoals temperatuur of zonnestanden het biosysteem van de mens tot op volwassen leeftijd beïnvloeden.

Wiseman zegt wel dat diegenen die in een 'ongelukkig' seizoen zijn geboren niet moeten wanhopen. "Het goede nieuws voor alle mensen die in de winter zijn geboren, is dat mensen hun geluk zelf kunnen beïnvloeden door optimistischer te zijn en elke kans te grijpen wanneer die zich voordoet", aldus de psycholoog.