Twee verschillende gezichten op lijkwade Turijn

Uit recent onderzoek blijkt dat op de lijkwade van Turijn niet één maar twee gezichten zouden te zien zijn. Aan de achterzijde van de lijkwade zou een tweede gelaat van een man zijn ontdekt. Dat blijkt uit een rapport dat werd gepubliceerd door het Londense Intituut voor Fysica (LIP) en waarover de BBC dinsdag heeft bericht.

Belga

Het 14-meter linnen doek is volgens sommigen het gewaad waarin Jezus werd gewikkeld nadat hij van het kruis werd gehaald. Volgens anderen is het doek nep. De achterzijde van de lijkwade is zelden te zien omdat daar in 1543 door kloosterzusters een stuk doek werd aangehecht nadat de lijkwade door brand beschadigd raakte. De achterzijde werd wel zichtbaar tijdens de restauratie van het doek in 2002. Giulio Fanti, een professor van de universiteit van Padua, meende in de afbeeldingen die toen werden genomen een vage beeltenis te zien.

Hij onderzocht de zaak verder en meent dat duidelijk gelaatstrekken zoals een neus, ogen, een baard en haar te zien zijn. Er is volgens de professor wel verschil met de beeltenis aan de voorzijde. Fanti meent ook dat hiermee wordt ontkracht dat het doek geschilderd is. Eerder werd geopperd dat het gezicht aan de achterzijde er was gekomen omdat verf was doogedruppeld. Maar Fanti wijst er nu op dat het extreem moeilijk is een gelaat te maken met twee verschillende uitdrukkingen.