AVBB verontwaardigd over publicatie foto's uit dossier Dutroux

De Algemene Vereniging van Belgische Beroepsjournalisten (AVBB) is verontwaardigd over de publicatie van foto's van de lijkjes van Julie en Mélissa in het Britse maandblad

The Sprout

. De journalistenvereniging stelt het gebruik van dergelijke journalistieke methodes, "die eigen zijn aan Britse tabloids", aan de kaak. "Deze manier van werken onteert alle beroepsjournalisten", stelt de AVBB in een Franstalige mededeling.

Belga

"De vrijheid om zich te informeren en zich de toegang tot diverse informatiebronnen te verlenen, zijn rechten die door de journalisten worden opgeëist. Maar deze rechten gaan ook gepaard met plichten, zoals het respecteren van de principes die de deontologische code voor journalisten voorschrijft", benadrukt de AVBB. De vereniging roept alle beroepsjournalisten die het proces-Dutroux verslaan op hun opdracht te vervullen "met het grootste respect voor de deontologische normen zoals eerbied voor het privé-leven en de menselijke waardigheid".

In zijn editie van april publiceerde The Sprout foto's van de lichamen van Julie en Mélissa, zoals zij werden teruggevonden in de tuin van Marc Dutroux in Sars-la-Buissière. Het is de eerste keer sinds het uitbarsten van de zaak Dutroux in de zomer van 1996 dat dergelijke foto's uit het dossier zijn gepubliceerd.

Aangeboden door onze partners