Rupelgemeenten gaan samenwerken om streek te promoten

De provincie Antwerpen, vijf Rupelgemeenten, drie steenbakkerij-musea en Toerisme Rupelstreek ondertekenen zaterdag 24 april een samenwerkingsakkoord. Bedoeling is de regio te promoten als klei- en baksteenstreek.

Belga

Het akkoord komt er na het vorig jaar opgestelde strategische plan. Het provinciebestuur maakte toen 75.000 euro subsidie vrij om de regio een extra impuls te geven. Concrete stappen om de streek beter te promoten werden tot hiertoe nog niet massaal ondernomen.

Steenbakkerijmuseum 't Geleeg uit Rumst heeft al een initiatief genomen. "Omdat er drie steenbakkerijmusea zijn in de streek, hebben wij met de subsidies een restyling doorgevoerd", vertelt conservator Magi Oerlemans. "We willen dat 't Geleeg zich profileert als kindvriendelijk museum. Dit doen we met aangepaste opschriften, spelletjes en het gebruik van kleur. Kinderen moeten kunnen genieten van een museumbezoek zodat ze musea als iets leuks gaan zien".

Steenbakkerijmuseum Emabb in Boom wil de financiële steun dan weer gaan gebruiken om zich te onderscheiden als opvangcentrum. Bedoeling is dat er onder meer seminaries en educatieve projecten worden gehouden. Ook wil Emabb met het geld een oude steenoven terug opstarten.

Met de ondertekening van het samenwerkingsakkoord moet er ook meer overleg komen tussen de verschillen gemeenten en musea. "Momenteel zijn er enkel een algemene folder en infopanelen. We organiseren maandelijkse bijeenkomsten maar die worden niet echt massaal bijgewoond. Het zou fijn zijn dat we meer gaan samenwerken. Daarbij is sponsoring werven ook één van de belangrijke doelstellingen", aldus Oerlemans.

Om één en ander in goede banen te leiden wordt een projectcoördinator aangesteld.