Neerpelt maakt zich op voor Europees Muziekfestival Jeugd

In het Noord-Limburgse Neerpelt vindt van vrijdag 30 april tot en met zondag 2 mei de 52ste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) plaats.

Belga

BR> Dit jaar nemen voor het eerst sinds het ontstaan van het muziekfestival in 1953 25 EU-lidstaten deel. Voor de driedaagse klassieke muzikale happening worden naar schatting 40.000 toeschouwers verwacht. In 2003 waren er dat 39.000.

Dit jaar zijn er 3.629 deelnemers van 86 kinder- en jeugdkoorgroepen. Tot hiertoe werden voor het EMJ al 7.557 overnachtingen geboekt. Wim Vanlessen van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen zal de openingsshow van het muzikale jeugdfestival visueel presenteren, zo lieten de organisatoren donderdag weten. Aan het EMJ werken in totaal 400 mensen mee.

Naast jury-optredens, beoordeeld door een internationale jury, kan het publiek kiezen voor happenings zoals percussie, dans, vuurwerk en videokunst, film en filmmuziek en avondconcerten, met als hoogtepunt de proclamaties en de laureatenconcerten. Daarop treden de beste groepen van de dag aan. Op 30 april is er een wervelende muziekmarkt met Europese koren, Afrikaanse percussie, acrobatie en straattheater. Op 1 en 2 mei vindt in het provinciaal Cultuurcentrum Dommelhof een laureatenconcert plaats. Het festival wordt op 2 mei afgesloten met een "Farewell Party" voor alle deelnemende groepen, medewerkers en genodigden.

Tijdens de eerste editie van het EMJ traden er 10 Noord-Limburgse groepen aan. Het festival brak in de loop der jaren door de provincie- en zelfs landgrenzen heen. Vanaf 1956 werden op het festival het ene jaar vocale en het andere jaar instrumentale groepen uitgenodigd. De laatste jaren nemen om en bij de 100 groepen deel aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd.

Voor info en tickets : 011-66 23 39.