Boer dumpt dode kalveren in bos in Voeren uit schrik voor vader

De politie en het Voedselagentschap hebben achterhaald welke boer midden maart negen dode kalveren dumpte in het bosgebied van de Voerense deelgemeente Teuven (op de grens tussen Nederland en België). De landbouwer handelde uit schrik voor zijn vader.

Belga

De vader zei dat de zoon een slechte veeboer was. Om te voorkomen dat zijn vader zou ontdekken dat de kalveren op het bedrijf gestorven waren, dumpte de zoon de negen kadavers op 11, 14 en 19 maart.

De beesten werden telkens een paar uren na de dumping gevonden. Uit onderzoek van de dode kalveren bleek dat de dieren gestorven waren aan uiteenlopende ziekten, zoals darmontsteking, lebmaagwandontsteking, diarree en het besmettelijk rotavirus.

Samen met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) kon de politie de Limburgse landbouwer identificeren. De speurders kwamen hem op het spoor via een oormerk van een dood kalf dat 19 maart gedumpt was. Het DNA van dat oormerk werd vergeleken met oormerken die de politie in zijn bedrijfswagen aantrof. Het DNA bleek overeen te komen. De veeboer legde bekentenissen af.

Het onderzoek is ondertussen afgerond. Op het landbouwbedrijf werden verder geen tekortkomingen vastgesteld. De politie stelde een proces-verbaal op waaraan de onkostennota's voor laboratoriumonderzoeken en ruiming worden toegevoegd.