Vlaamse asperges op het menu? Nog tien dagen geduld

Trek in een bordjevol Vlaamse asperges? Nog een dagje of tien geduld, adviseren de Mechelse Veilingen (MV), jaarlijks goed voor een aanvoer van zowat één miljoen kilo (Mechelse) asperges.

Belga

"Vroeger was de asperge een seizoensgroente, vandaag kan je ze al in januari eten", weet Jos Van Dessel, commercieel manager van de Mechelse Veilingen. Als de vruchten vroeg op het seizoen worden aangeboden gaat het altijd om een oogst van planten die tijdens het groeien enigszins worden 'geholpen'. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van een extra-warme laag plastic boven of een leiding vol warm water in de bermen.

De volle grond-asperge daarentegen is alleen afhankelijk van het weer. En dat was dit jaar niet echt in goede doen, weet de manager. Gevolg? Vandaag worden op de bermen slechts enkele asperges per dag geoogst. Maar de manager verwacht beterschap. "De zon doet vandaag goed werk, over een tiental dagen kan het asperges steken echt van start gaan."