"Ritt der Walküren" van Wagner is gevaarlijke muziek

Wegens de luidruchtigheid en het snelle tempo is de "Ritt der Walküren" van Richard Wagner volgens de Britse automobielclub RAC de gevaarlijkste muziek voor autobestuurders.

Belga

De organisatie verwees woensdag in de krant

The Times

naar een studie van de Canadese Memorial universiteit, waaruit blijkt dat zulke muziekstukken de reactiesnelheid van de chauffeur met twintig procent doen dalen.

Na de Walküren van Wagner vervolledigen "Firestarter" van Prodigy, "Red Alert" van Basement Jaxx en "Insomnia" van Faithless de zwarte lijst van automuziek. Tijdens het autorijden worden eerder rustige nummers aanbevolen. Volgens een rondvraag verkiezen Britse chauffeurs echter rock en zeker geen softe liedjes.

Voor de Canadese studie voerden testpersonen geestelijke en lichamelijke handelingen uit terwijl ze muziek met verschillende sterktes en tempo's hoorden. Hun reactiesnelheid vertraagde naarmate de muziek luider werd. "Het is belangrijk dat autobestuurders hun muziek zorgvuldig uitkiezen", aldus psycholoog Conrad King.

Uit andere onderzoeken bleek dat bij snelle muziek het risico op een ongeval verdubbelde. Een snelle maat verhoogt de hartslag en bloeddruk. "Of men opera, klassieke muziek of de nieuwste rave beluistert, speelt geen rol. Het is het tempo dat beslissend is", aldus nog King.