20 Antwerpse gemeenten dagvaarden Belgische staat

Twinting Antwerpse gemeenten gaan samen de Belgische staat dagvaarden om een schadevergoeding te vragen voor het laattijdig doorstorten van de opcentiemen op de personenbelasting.

Belga

Ze volgen daarmee het voorbeeld van de gemeente Lennik, dat door het Brussels hof van beroep in het gelijk werd gesteld.

Heel wat gemeenten zijn intussen naar de rechtbank gestapt om een schadevergoeding te eisen voor de laattijdig doorstorten van de belastingsgelden, maar wellicht is het de eerste maal dat zoveel gemeenten samen naar de rechtbank stappen in deze kwestie.

Eind jaren '90 raakte bekend dat de Belgische staat een deel van de opcentiemen niet had doorgestort aan de gemeenten. Het ging in totaal om een half miljard euro. De staat gaf haar fout toe en beloofde de Rosoux-schuld, genoemd naar de ambtenaar die de zaak aan het licht bracht, gespreid door te storten tegen 2005.

De Vlaams-Brabantse gemeente Lennik stapte echter naar de rechtbank om achterstallige interesten te bekomen. Ze kreeg tot in beroep gelijk, maar de staat tekende cassatieberoep aan. Die procedure is nog hangende. Intussen volgden tal van steden en gemeenten het voorbeeld van Lennik.

De twintig Antwerpse gemeenten die nu samen naar de rechtbank stappen zijn Aartselaar, Boechout, Boom, Brecht, Essen, Hemiksem, Kapellen, Kontich, Lint, Malle, Mortsel, Niel, Puurs, Schelle, Rumst, Stabroek, Wijnegem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel. De gemeente Essen staat in voor de coördinatie. Komende maandag is er een vergadering gepland op het gemeentehuis van Zandhoven.