Europese landbouwsubsidies opnieuw onder zwaar vuur

Volgens de ontwikkelingsorganisatie Oxfam zorgen Europese landbouwsubsidies ervoor dat suikerproducenten uit de ontwikkelingslanden geen kans krijgen. De Europese Commissie stelt dat zij de zorg voor de ontwikkelingslanden deelt, maar doet het betoog van Oxfam af als "slogans".

Belga

De massale Europese landbouwsubsidies krijgen geregeld kritiek van ontwikkelingsorganisaties en van derde landen. Vorige zomer heeft de Europese Unie het grootste deel van haar landbouwbeleid bijgestuurd, waardoor de subsidiëring wordt afgetopt en minder handelsverstorend werkt. Volgende week moet een gelijkaardige wijziging worden goedgekeurd voor de subsidiëring van katoen, tabak en olijven.

Ook de hervorming van het zogenaamde suikerregime staat op de agenda. De EU-lidstaten hebben echter nog een lange onderhandeling voor de boeg.

Oxfam wil duidelijk wat druk zetten op die onderhandeling. In een omvangrijk rapport wordt met scherp geschoten. Zes grote suikerfabrikanten (Südzucker, Béghin Say,...) zouden vorig jaar voor in totaal 819 miljoen euro exportsubsidies gekregen hebben. Hierdoor kunnen arme producenten onmogelijk concurrentieel zijn.

Europees commissaris voor landbouw Franz Fischler wil niet inhoudelijk reageren op het rapport. Hij erkent dat het Europese landbouwbeleid de ontwikkelingslanden niet mag schaden. De stellingnamen van Oxfam acht hij veel te eenzijdig.

Zo gaat een deel van de Europese subsidiëring naar de import van suiker uit Afrikaanse landen. Zonder die subsidiëring zouden zij nooit kans maken tegenover grote producenten als Brazilië. Fischler verdedigt impliciet zijn voorstel voor een gedeeltelijke liberalisering in de suikersector.