Zeven nieuwe lidstaten verwelkomd op NAVO-hoofdkwartier Bergen

Alle goede dingen bestaan uit drie, ook bij de NAVO. De zeven kersverse lidstaten van het bondgenootschap zijn donderdag ook formeel welkom geheten op het hoofdkwartier van de geallieerde troepen in Europa (SHAPE), in Casteau bij Bergen.

Belga

Estland, Letland, Litouwen, Slovakije, Slovenië, Bulgarije en Roemenië traden op 29 maart al officieel toe tot de NAVO. Dat gebeurde tijdens een plechtigheid op het Witte Huis in Washington, waarbij de zeven ex-communistische landen hun toetredingsdocumenten neerlegden. Op de NAVO-zetel in Evere was er op 2 april een ceremonie. Toen werden zeven nieuwe vlaggen gehesen, en dat ritueel werd donderdag in Casteau nog eens overgedaan.

De Amerikaanse generaal James Jones, de opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Europa, superviseerde deze derde toetredingsceremonie. De nieuwe leden werden vertegenwoordigd door hun respectievelijke stafchefs. Ook de nationale militaire vertegenwoordigers van de nieuwe en bestaande NAVO-lidstaten gaven present.

De toetreding van zeven nieuwe leden betekent de grootste uitbreiding van de NAVO sinds haar oprichting in 1949. Het bondgenootschap reikt nu tot aan de grenzen met Rusland, en daar is Moskou hoegenaamd niet gelukkig mee.