Belgische AZG opent opvanghuis straatkinderen in Moskou

De hulpverleningsorganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft donderdag in Moskou een centrum voor straatkinderen geopend. Daar kan een twintigtal adolescenten worden opgevangen. Het is een project van de Belgische afdeling van AZG.

Belga

In het centrum kunnen de straatkinderen onderdak vinden, zich vermaken, een psycholoog of arts raadplegen en zich wassen. Het centrum ligt in de 'Wijk van de drie stations' in het noorden van de Russische hoofdstad. In eerste instantie zal het centrum enkel in de namiddag open zijn van 14.00 tot 20.00 uur. Indien nodig gaat het opvangcentrum ook in de ochtend open.

"Kinderen welkom", staat geschilderd op de muur van het huis. Binnenin zijn er boeken, een pingpongtafel, een stereoketen, een douche, een wasmachine en binnenkort ook een computer. Er werken 12 mensen: artsen, psychologen, muziekleraren en medische assistenten.

Het personeel werkt al verschillende jaren met de straatkinderen in Moskou. "Ze hebben dit centrum nodig", aldus de coördinatrice Gabriella Muretto. Bedoeling is de kinderen te overtuigen terug een normaal leven te leiden.

Volgens de Russische autoriteiten waren er afgelopen winter 10.000 straatkinderen. Maar de cijfers zijn weinig betrouwbaar omdat 'straatkind' op verschillende manieren kan worden gedefinieerd. Kinderen kunnen ook op straat leven wanneer ze een vaste woonplaats hebben maar waar ze regelmatig worden weggejaagd.