ANC stevent af op tweederde meerderheid

Bij de parlementsverkiezingen in Zuid-Afrika lijkt de regerende partij, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), van president Thabo Mbeki opnieuw af te stevenen op een duidelijke overwinning.

Belga

Na het tellen van 49 procent van de in totaal 17.000 kiesdistricten haalde het ANC donderdag ongeveer 67,9 procent. Daarmee is de kans groot dat het ANC de vereiste tweederde meerderheid haalt. De oppositievoerende Democratische Alliantie (DA) behaalde zowat 15,3 procent. Als deze trend zich doorzet, kan het door een blanke aangevoerde DA zijn stemaandeel in vergelijking met de vorige verkiezingen (9,56 procent) sterk uitbreiden.

De definitieve resultaten worden tegen vrijdagmiddag verwacht. In de provincie KwaZulu-Natal, waar het ANC totnogtoe niet over een absolute meerderheid beschikte, behaalde de Nationalistische Zulu-beweging IFP (Inkhata Vrijheidspartij) van Mangosuthu Buthelezi ongeveer 40 procent. Samen met de behaalde 9,3 procent van het DA zou het IFP volgens de voorlopige resultaten een coalitieregering kunnen vormen.

De deelname aan de derde parlementsverkiezingen sinds het einde van de apartheid tien jaar geleden ligt op nationaal vlak rond de 75 procent. Het stemmen verliep nagenoeg probleemloos maar het IFP heeft niettemin al aangegeven de verkiezingen voor de provincie KwaZulu-Natal te zullen betwisten.

Een duidelijke ANC-overwinning zou een tweede mandaat van voorzitter Mbeki (61) veiligstellen. Hij nam zijn ambt als opvolger van Nelson Mandela op in 1999. In Zuid-Afrika wordt de president benoemd door het parlement dat op 23 april met een nieuwe bezetting zal zetelen.

Aangeboden door onze partners