Myers kondigt extra-troepen Irak aan

Het Amerikaanse leger gaat de troepenmacht in Irak uitbreiden. Dat heeft de voorzitter van de Amerikaanse chefs van staven, generaal Richard Myers, donderdag gezegd.

Belga

De bevelhebbers van het Amerikaanse leger in het Midden-Oosten, de generaals John Abizaid en Ricardo Sanchez, hebben laten weten meer soldaten nodig te hebben om de strijd aan te gaan met het Iraakse verzet en om de bevoorradingsroutes vanuit Koeweit te beschermen, aldus Myers.

Ongeveer 21.000 soldaten die deze week terug zouden keren naar huis hebben te horen gekregen dat ze zeker drie maanden langer in Irak moeten blijven. Om het vertrek van deze troepen op te vangen was de komst van enkele duizenden nieuwe militairen voorzien. Ook drieduizend Amerikaanse militairen die in Koeweit zijn gestationeerd zullen daar langer moeten blijven. Waarschijnlijk zal op korte termijn besloten worden dat nog meer soldaten langer in Irak of een van de buurlanden moeten blijven. Voor het begin van de oorlog was de soldaten gezegd dat ze maximaal een jaar in Irak zouden hoeven blijven. Myers zei donderdag dat nog geen besluit is genomen over verdere uitbreiding van de Amerikaanse troepenmacht in Irak. De VS hebben ongeveer 135.000 militairen in het land.

Het besluit om een deel van de Amerikaanse troepen langer in Irak te houden valt op een moment dat het aantal doden en gewonden snel oploopt. April is tot nog toe met 87 gesneuvelde soldaten de 'dodelijkste' maand voor het Amerikaanse leger in Irak.