Schadelijke chemicaliën in Disney-kleren en europarlementsleden

De milieuorganisatie Greenpeace zegt dat ze schadelijke chemicaliën heeft gevonden in het overgrote deel van de kledingstukken uit de Disney-lijn, meer bepaald in de opdruk.

Belga

Volgende week woensdag zal een andere milieuorganisatie, WWF zeggen dat ze schadelijke chemicaliën heeft gevonden in het bloed van leden van het Europees Parlement. Beide meldingen kaderen in de lobby-campagne voor het Europese Reach-project.

Het speuren naar resten van schadelijke chemische stoffen is voor beide milieuorganisaties een methode om blijvende aandacht te vragen voor het gevaar van veel voorkomende chemische stoffen. Eerst werd het bloed onderzocht van eurocommissaris voor milieu Margot Wallstrom. Sindsdien passeerden diverse politici (onder meer Belgisch milieuminister Freya Van den Bossche) en Europese gebouwen de revue.

De milieuorganisaties ijveren voor een zo sterk mogelijke controle op de eventuele schadelijkheid van chemische stoffen. De Europese lidstaten onderhandelen momenteel over een voorstel om alle bestaande stoffen te laten analyseren, en zonodig te laten verbieden.

De kans dat dit voorstel van de Europese Commissie alsdusdanig wordt aanvaard door de lidstaten, is uiterst klein. Veel landen hebben al te kennen gegeven dat zij in deze slechte economische tijden de industrie geen overdreven lasten willen opleggen.

Met de mededeling over chemicaliën in Disney-kledij wil Greenpeace illustreren dat het nochtans anders kan. De cartoon-figuurtjes worden nu op de kinderkleding gedrukt via een procédé met PVC, wat potentieel schadelijk kan zijn. De kledingketen H&M heeft dergelijk kleding al uit haar winkels geweerd, en alternatieve druksystemen verplicht gemaakt.

Greenpeace wil dat alle potentieel schadelijke chemicaliën worden vervangen door veilige stoffen. Disney stelt dat alle wettelijke normen gerespecteerd worden.