Huurdersbonden voeren actie voor meer subsidies

De huurdersbonden hebben donderdag actie gevoerd voor het kabinet van minister van Wonen Marino Keulen. De bonden eisen een hogere subsidie omdat steeds meer huurders een beroep doen op hun diensten. Een delegatie werd ontvangen door de minister.

Belga

In Vlaanderen zijn er zeven huurdersbonden, één per provincie en telkens nog één in Turnhout en Sint-Niklaas, die huurders advies geven. De huurders betalen een jaarlijks lidgeld en kunnen in ruil daarvoor onbeperkt beroep doen op de dienstverlening.

Volgens Filip Tollenaere van de huurdersbonden, die een 15.000-tal leden zouden hebben, is het aantal huurders dat een beroep doet op de dienstverlening sterk toegenomen en kunnen de bonden dat met het huidige personeelsbestand niet meer bolwerken. Het gevolg is dat mensen moeten wachten op advies en sommigen afhaken. Volgens Tollenaere leidt dat ertoe dat mensen soms de verkeerde financiële beslissingen nemen.

De huurdersbonden voeren aan dat de Vlaamse regering hen drie jaar geleden een hogere subsidie heeft beloofd, maar dat daarvan nog niets in huis is gekomen. Om daartegen te protesteren hield een 50-tal mensen een optocht voor het kabinet, symbolisch door bakstenen geketend aan het been omdat het woonbeleid volgens hen te veel gericht is op het bouwen van sociale woningen.

De huurdersbonden willen een structurele oplossing, maar vroegen donderdag aan Keulen een tijdelijke oplossing door de aanwerving van drie bijkomende mensen, wat 75.000 euro zou kosten. Er is echter geen overschot op de begroting en Keulen kan de volgende Vlaamse regering niet binden, aldus zijn woordvoerster Sofie Bockaert, die benadrukt dat naast de huurdersbonden ook het Vlaams Overleg Bewonersbelangen (VOB) gesteund wordt. De budgettaire prioriteit is momenteel zorgen voor extra sociale woningen, aldus Bockaert.

Keulen is echter op de hoogte van het nut en het belang van de huurdersbonden en zal dat meenemen voor de volgende legislatuur, aldus Bockaert. De minister zal ook hun belang benadrukken tijdens het onderhoud dat binnenkort gepland is met de federale overheid, die de rechten en plichten van de huurders vastlegt.

Aangeboden door onze partners