"50 procent meer klachten sinds invoering spreidingsplan"

"Sinds de start van het spreidingsplan voor de vluchten vanop Zaventem op 18 maart 2004 is het aantal klachten van omwonenden met 50 procent gestegen", zo bevestigde de Nederlandstalige ombudsman van Brussel-Nationaal, Raf De Baerdemaeker donderdag.

Belga

Donderdagochtend ontving de ombudsman wel maar twee klachten. Dat zou deels te danken zijn aan de verhoging van de stijgingsgraad voor vliegtuigen van vier tot zeven procent, een maatregel die vannacht is ingegegaan.

Op de ombudsdienst kwamen donderdagochtend twee klachten binnen, een uit Zaventem en een uit Sint-Stevens-Woluwe. "Het feit dat er vanochtend relatief weinig klachten zijn, kan enerzijds te maken hebben met het feit dat veel mensen op verlof zijn, maar anderzijds ook zeker met het feit dat de vliegtuigen vanop Zaventem vanaf vannacht moesten opstijgen met een stijgingspercentage van zeven in plaats van vier procent".

Daardoor kunnen de vliegtuigen sneller hoogte winnen en sneller afdraaien naar hun bestemming. "Mogelijk zal de hinder in de onmiddellijke omgeving van de luchthaven licht toenemen omdat bepaalde vliegtuigmotoren bij vertrek zwaarder belast zullen worden. Bij andere vliegtuigtypes wordt dit probleem opgevangen door het gebruik van de 'vleugelflaps'", aldus De Baerdemaeker.

De Baerdemaeker bevestigt wel dat het totale aantal klachten sinds de start van het spreidingsplan op 18 maart "met 50 procent gestegen is". "Vóór het plan liepen er dagelijks tien tot twintig klachten binnen. Sinds 18 maart is dat gemiddeld zo'n dertig per dag. Die bijkomende klachten komen uit alle streken rond de luchthaven, zowel uit de noordrand, de oostrand als andere gebieden rond de luchthaven", aldus De Baerdamaeker.

Volgens De Baerdemaeker vormden de weersomstandigheden de voornaamste spelbreker voor een goede uitvoering van het plan. "De afgelopen maand lag de windsterkte vaak boven de vastgelegde limiet van 15 knopen. Daardoor kon het plan om veiligheidsredenen niet optimaal worden uitgevoerd", zo luidt het.

De ombudsman verwacht wel dat het aantal klachten tijdens de komende weken zal dalen. Zaterdag gaat de laatste fase van het spreidingplan in. Dan wordt omstreeks 06.00 uur gestart met de spreiding via banen tijdens de dag.