Italiaanse regering heeft reddingsplan klaar voor Alitalia

De Italiaanse regering gaat donderdag een decreet stemmen voor de redding van de zwaar verlieslatende luchtvaartmaatschappij Alitalia. Het decreet voorziet een pakket aan maatregelen voor in totaal 400 miljoen euro, zo bericht de Romeinse krant La Repubblica woensdag. De maatregelen zouden ook andere luchtvaartmaatschappijen ten goede moeten komen.

Belga

De vakbonden bij Alitalia dreigden dinsdagavond nog met harde acties als de regering-Berlusconi niet met steun over de brug zou komen.

Een derde van de geplande overheidsmaatregelen zou rechtstreeks voor Alitalia bestemd zijn, onder meer via een lastenverlaging op brandstoffen. Ook zouden de lasten op vliegtickets dalen, net als de taksen die de luchtvaartmaatschappijen aan de controle-autoriteit Enav betalen. Het decreet voorziet daarnaast in sociale maatregelen voor een 1.500 Alitalia-personeelsleden. Het gaat in de eerste plaats om brugpensioen en tijdskrediet.

De vakbonden bij Alitalia vrezen dat bij het bedrijf, dat voor 62 pct in handen van de overheid is, massaal jobs zullen verdwijnen. Ze verwerpen ook plannen om de maatschappij op te splitsen. De nieuwe topman Marco Zanichelli zal op 20 mei het saneringsplan voorstellen.

Alitalia leed in 2003 voor de derde keer op vier jaar tijd verlies, deze keer voor ruim een half miljard euro.