Ene Bin Laden wil "vrede" met Europese landen

Een man die zich Osama bin Laden noemt wil een bestand sluiten met Europese landen die geen moslims aanvallen. 'Bin Laden' doet de handreiking op een nieuwe geluidsopname die twee Arabische nieuwszenders donderdag hebben laten horen.

AP Ned

"De deur naar het bestand staat drie maanden open", aldus 'Bin Laden', en het gaat in op het moment dat de landen hun troepen terugtrekken uit moslimlanden.

Volgens de spreker moet het bestand de "oorlogszuchtigen" de pas afsnijden. Uit peilingen blijkt immers dat "de meeste Europese volkeren" op verzoening met de islamitische wereld uit zijn, aldus 'Bin Laden'. "Stop ons bloed te vergieten, zodat wij kunnen stoppen uw bloed te vergieten."

'Bin Laden' haalt uit naar critici die beweren "dat wij alleen moorden om het moorden". De realiteit bewijst het tegendeel, aldus de spreker: de Russen werden pas het doelwit nadat ze Afghanistan waren binnengevallen, de Europeanen nadat ze Irak en Afghanistan waren binnengevallen en de Amerikanen in New York nadat ze de "joden in Palestina" hadden gesteund en het Arabisch schiereiland waren binnengevallen.

Op 11 september 2001 in New York en Washington en op 11 maart van dit jaar in Madrid kreeg de westerse wereld een koekje van eigen deeg, aldus 'Bin Laden'. "Veiligheid is een noodzaak voor alle mensen en we staan niet toe dat jullie er voor jezelf het alleenrecht op eisen", zegt hij. "Mensen die nadenken laten hun politici hun veiligheid niet in gevaar brengen."

Waar 'Bin Laden' aan de ene kant toenadering lijkt te zoeken tot Europa ("Onze buren ten noorden van de Middellandse Zee"), daar probeert hij tegelijk een wig te drijven tussen Europa en de Verenigde Staten. De spreker kondigt onder meer aan dat de VS zullen boeten voor de moord door Israëlische militairen op de Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin. "We zweren voor God dat we hiervoor wraak zullen nemen op Amerika." Het Amerikaanse beleid zou voorbijgaan aan het "echte probleem", waarmee op de bezetting van Palestina wordt gedoeld. De Amerikaanse oorlog tegen Irak is volgens de spreker alleen bedoeld om de kas van het Amerikaanse bedrijfsleven te spekken. Hij noemt daarbij de naam van het bedrijf Halliburton, dat in Irak voor miljarden dollars aan wederopbouwwerkzaamheden mag verrichten.

'Bin Laden' zegt dat zijn verzoeningsvoorstel aan de Europese landen een reactie is op "recente positieve ontwikkelingen". Mogelijk doelt hij op de stembusnederlaag van de Spaanse Partido Popular van premier José Maria Aznar, die pal achter de Amerikaanse aanval op Irak stond. Zijn opvolger José Luis Rodriguez Zapatero heeft aangekondigd de 1.300 Spaanse militairen binnen drie maanden uit Irak terug te trekken.

Of de spreker ook echt Bin Laden is, is nog niet te zeggen. Vorig jaar september dook er voor het laatst een band van hem op. Van zijn rechterhand Ayman al-Zawhari werden de afgelopen maanden wel enkele nieuwe video- en geluidsbanden uitgezonden. De donderdag uitgezonden band duurt ruim zeven minuten. Volgens de zender Al-Arabiya lijkt de stem van de spreker op die van Bin Laden. Het satellietstation wil niet zeggen hoe ze de band in zijn bezit had gekregen. Ook Al-Jazeera liet de geluidsopname horen.

Michael Ancram, de buitenlandwoordvoerder van de conservatieve Britse oppositie, was de eerste die reageerde op de tape. Volgens hem bewijst het vredesaanbod van Bin Laden dat het succes van de antiterreurcoalitie diens terreurnetwerk beangstigt.

Aangeboden door onze partners