Afvallige Tamil-leider doodt mogelijke medeplichtige moord Gandhi

Voordat hij deze week voor een offensief van de Tamil-Tijgers uit zijn oerwoudbasis in het noordoosten van Sri Lanka vluchtte, heeft de afvallige Tamil-guerrillaleider Vinayagamoorthy Muralitharan een man doodgeschoten die hij ervan had beschuldigd betrokken te zijn geweest bij de moordaanslag op de Indiase premier Rajiv Gandhi in 1991. Dat heeft TamilNet, een internet-nieuwsdienst van de Tamils, donderdag gemeld.

AP Ned

Leden van de hoofdmacht van de Tamil-Tijgers vonden het slachtoffer, Neelan Sinnathamby, toen zij maandag het kamp van Muralithan onder de voet liepen. Zijn handen waren gebonden en hij was geblinddoekt. Volgens de Tamil-Tijgers was hij nog maar enkele uren dood.

Muralithan scheidde zich vorige maand af van de in het noorden gevestigde hoofdmacht van de Tamil-Tijgers. Kort daarna namen zijn manschappen Sinnathamby gevangen en beschuldigden zij hem ervan adviezen te hebben gegeven aan de Tamil-vrouw die de zelfmoordaanslag op Gandhi pleegde.

India beschuldigt de leider van de Tamil-Tijgers, Vellupillai Prabhakaran, van het beramen van de aanslag, die werd gepleegd toen Gandhi in het zuiden van India campagne voerde voor zijn herverkiezing. Prabhakaran is door een Indiase rechtbank aangemerkt als "verklaard dader", wat erop duidt dat men denkt voldoende bewijzen tegen hem te hebben als het tot een rechtszaak komt. Sinnathamby behoort niet tot de 26 personen die in India zijn veroordeeld voor de aanslag en komt evenmin voor op de lijst van verdachten. Waarom Muralitharan hem beschuldigde en wat hij dacht te kunnen winnen door hem gevangen te nemen - en nu misschien ook te doden - is onbekend.