Palestijnen beraden zich op reactie uitlatingen Bush

Het Palestijnse bestuur is donderdag in spoedzitting bijeengekomen om te bespreken wat het te doen staat nu de Amerikaanse president George Bush heeft gezegd dat Israël een deel van zijn nederzettingen op de Westoever mag houden en Palestijnse vluchtelingen niet kunnen terugkeren naar Israël. De Palestijnen proberen met man en macht internationale steun te vergaren om tegenwicht te kunnen bieden aan het Amerikaanse standpunt, dat Bush woensdag naar buiten bracht na afloop van een ontmoeting met de Israëlische premier Ariel Sharon.

AP Ned

Bush schaarde zich woensdag achter het zogenoemde terugtrekkingsplan van Sharon, dat inhoudt dat Israël zich eenzijdig wil terugtrekken uit de Gazastrook en enkele nederzettingen op de Westoever wil opgeven. Hij noemde het 'irreëel' om te verwachten dat Israël zich terugtrekt tot achter de grenzen van voor de Zesdaagse oorlog van 1967, omdat er nu eenmaal joodse nederzettingen op de Westoever zijn. Bush heeft zijn standpunt bepaald zonder de Palestijnen te consulteren, wat aan de Palestijnse minister Saeb Erekat de uitspraak ontlokte dat het was "alsof iemand een deel van Texas aan China" gaf.

De Palestijnse premier Ahmed Qureia zei voor het begin van het spoedberaad, dat werd gevoerd in het kantoor van Yasser Arafat in Ramallah, dat de Palestijnen eenzijdige actie van waaruit in de wereld dan ook niet zullen accepteren. "Deze kwesties kunnen alleen worden opgelost door onderhandelingen en door een besluit van het Palestijnse bestuur", zei hij.

Erekat zei dat er brieven onderweg waren naar 'de internationale gemeenschap' en naar de andere leden van het kwartet dat het laatste vredesplan voor het Midden-Oosten, de routekaart, heeft opgesteld. Dat zijn de Verenigde Naties, Rusland en de Europese Unie. De Palestijnen willen dat de internationale gemeenschap haar steun aan een Palestijnse staat die bestaat uit de hele Westoever en de hele Gazastrook plus het Arabische deel van Jeruzalem bekrachtigt.

Palestijnse parlementsleden zeiden dat Qureia overweegt op te stappen als premier. Arafat zei donderdag voor de televisie dat de Palestijnse vluchtelingen nooit hun recht op terugkeer zullen opgeven.