Verdachte schietpartij Terra College Den Haag verschijnt voor rechter

Voor de rechtbank in Den Haag is donderdag de rechtszaak begonnen tegen Murat Demir, de tiener uit Den Haag die verdacht wordt van de moord op Hans van Wieren, de onderdirecteur van het Haagse Terra College op 13 januari. De moeder van de jongen, nabestaanden van het slachtoffer en een delegatie van de school zijn in de rechtszaal aanwezig.

Belga

De rechter hield Murat voor dat hij vaak stoned of dronken was op school, zonder dat zijn moeder dat wist. Murat maakte daarop duidelijk dat hij nooit met zijn moeder had gesproken over de problemen waarmee hij op school kampte. Hij gaf evenmin blijk van spijt over dit gedrag.

De rechter confronteerde de jongen vervolgens met een reeks incidenten waarbij hij betrokken was vóór de fatale schietpartij. Enkele getuigen legden daarover verklaringen af. Zo zou Murat een leraar hebben bedreigd en ruzie hebben gemaakt over de toelating tot een schoolfeest. Diverse getuigen verklaarden ook dat het erop leek dat Murat op ontploffen stond.

Murat verklaarde dat hij "heel boos" was op Van Wieren omdat die hem het leven zuur zou hebben gemaakt en omdat hij dreigde te worden geschorst. "Maar ik haatte hem niet", aldus de tiener. Volgens een vriendin zou Murat op 13 januari tegen Van Wieren hebben gezegd dat hij hem een kogel door de kop zou jagen. Murat ontkent dat.

Diverse getuigen vertelden dat Murat hen had gezegd dat 13 januari zijn laatste schooldag zou zijn op het Terra College. Die dag schoot Murat onderdirecteur Hans van Wieren om 13.16 uur in het hoofd. Het slachtoffer overleed 's avonds aan zijn verwondingen. De tiener zei donderdag op de zitting dat het niet zijn bedoeling was om van Wieren dood te schieten. "Ik wilde hem in de schouder schieten, maar ik kon niet meer nadenken", aldus Murat.

Aan de hand van videobeelden en getuigenverklaringen blijkt dat hij het wapen van een kennis had afgenomen toen hij onder invloed van alcohol en mogelijk ook andere drugs was. Naast van Wieren bedreigde Murat nog een andere leraar met het pistool. Deze man kwam er met de schrik vanaf.

Tijdens de zitting kregen de verdachte, zijn moeder en de nabestaanden donderdag videobeelden te zien van het schot dat Hans van Wieren dodelijk raakte. De 17-jarige dader wendde zijn hoofd af toen hij met deze beelden werd geconfronteerd. Op het Terra College hangen 16 beveiligingscamera's. Aan de hand van de opnames van 13 januari 2004 heeft de politie een vrij volledig beeld kunnen construeren van wat er die dag is gebeurd.