Nederlandse politie houdt drugsrazzia in woonwagenpark Vinkenslag

Vierhonderd agenten van de Nederlandse politie en leden van de mobiele eenheid (ME) zijn donderdagmorgen binnengevallen in het woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht. De agenten arresteerden zestien bewoners.

Belga

De meesten van hen waren betrokken bij de blokkade van de autosnelweg A2 woensdag in Maastricht. Er zijn ook tientallen hennepplantages aangetroffen, waarvan één grootschalige.

De politie heeft het woonwagenkamp helemaal afgesloten. Tijdens de inval mag niemand het kamp in of uit. Een helikopter cirkelt boven het kamp om de omgeving in de gaten te houden. Buiten het kamp hebben zich boze familieleden en kennissen van bewoners verzameld om steun te betuigen.

Nederlandse justitie en politie waren al langer bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe inval in het kamp. Volgens de politie waren de hennepkwekerijen weer helemaal opgebouwd sinds de laatste inval in mei 2003.

De actie van de kampbewoners van woensdag bracht de zaak in een stroomversnelling. Bewoners van Vinkenslag gooiden de A2-kruising aan De Geusselt in Maastricht vol met afval en autobanden, waardoor het verkeer muurvast zat. De blokkade veroorzaakte een enorme verkeerschaos en kostte het bedrijfsleven miljoenen euro. De bewoners protesteerden tegen de strenge behandeling van de gemeente Maastricht.