Eerste uitslagen Zuid-Afrika bevestigen winst voor ANC

De eerste uitslagen van de parlementsverkiezingen in Zuid-Afrika bevestigen dat de partij die tien jaar geleden een eind maakte aan de apartheid nog altijd kan rekenen op grote dankbaarheid van de bevolking, ondanks de armoede, werkloosheid en aids.

AP Ned

Na het tellen van de stemmen van 1.287 van de 16.966 stembureaus stond het Afrikaans Nationaal Congres op 61 procent en de belangrijkste oppositiepartij, de door blanken geleide Democratische Alliantie, op 21 procent.

De 66-jarige Noluthando Nokwando, een 66-jarige grootmoeder uit de verlopen township Khayelitsha bij Kaapstad, verwoordde het sentiment van miljoenen kiezers die woensdag hun stem uitbrachten: "Het ANC heeft ons bij de hand gehouden en door de hel gesleept. We kunnen hun een kans - en ons respect - geven voor nog vijf jaar."

Het was de derde keer sinds de invoering van een democratisch bestel dat er parlementsverkiezingen werden gehouden in Zuid-Afrika. De vrees dat er langzamerhand kiezersmoeheid is ontstaan werd niet bewaarheid. De lange rijen die zich al 's morgens vroeg bij de stembureaus vormden deden denken aan de historische verkiezingen die in 1994 een eind maakten aan de apartheid. Onregelmatigheden zijn er nauwelijks gemeld.

"Dit is waar mensen voor zijn gestorven, dat wij deze dag mogen beleven", zei Marlene Bethlehem, een 63-jarige grootmoeder die haar stem uitbracht in een overwegend blanke voorstad van Johannesburg. "Het wonder is gebeurd - zonder het bloedvergieten dat de wereld voorspelde."

Desmond Tutu, oud-voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie die de misdaden uit de apartheidsperiode voor het voetlicht heeft gebracht, zei dat de 'gewoonheid' van de verkiezingen aantoont hoe ver Zuid-Afrika is gekomen. "We worden hier experts in", zei Tutu, die zijn stem uitbracht in een bibliotheek in Kaapstad. "Er wordt vaak gezegd dat de eerste verkiezingen na vrijheid de laatste zijn, omdat de meeste landen afzakken naar dictatuur. Wij weerleggen dat."