Pakistan overweegt deelname aan VN-vredesmacht Irak

Pakistan overweegt deel te nemen aan een vredesmissie in Irak als die onder de vlag van de Verenigde Naties wordt geplaatst. Dat heeft de Pakistaanse minister van buitenlandse zaken Masood Khan woensdag gezegd.

AP Ned

Pakistan is een van de belangrijkste bondgenoten van de VS in de islamitische wereld in de strijd tegen het terrorisme, maar heeft een verzoek van Washington om deel te nemen aan vredesoperaties onder Amerikaanse vlag eerder naast zich neergelegd.

Khan zei woensdag dat de Verenigde Staten Pakistan vorige week gepolst hebben over het sturen van troepen naar Irak als onderdeel van een VN-vredesmacht en dat daarover gesproken wordt binnen zijn regering. Een formele reactie zal Pakistan pas geven als de VN het verzoek zelf doen, aldus Khan.

De Amerikaanse president George Bush zei dinsdagavond in zijn toespraak en op de persconferentie over de situatie in Irak en de aanslagen van 11 september dat hij graag meer internationale deelname wil aan de stabilisatiemacht die de overdracht van bevoegdheden aan een nieuw Iraaks bestuur begeleidt.

Voor de creatie van een VN-macht voor Irak is een nieuwe resolutie van de VN-Veiligheidsraad nodig. Of die er komt is onduidelijk. In augustus trokken de VN vrijwel al hun personeel terug uit Irak na een aanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad, waarbij twintig mensen om het leven kwamen, onder wie de hoogste gezant van de VN in Irak, Sergio Vieira de Mello. Bij de aanslag raakten meer dan honderd mensen gewond.