Nieuwe rechter voor proces-Milosevic

De Brit Iain Bonomy vervangt Richard May als een van de drie rechters van Slobodan Milosevic. Dat heeft het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag woensdag bekendgemaakt. May trad onlangs terug om gezondheidsredenen.

AP Ned

De 58-jarige Bonomy gaat op 1 juni aan het werk, een week voordat het proces wordt hervat. Voor die tijd moet hij zich vertrouwd hebben gemaakt met de verklaringen van de bijna driehonderd getuigen die tot nu toe zijn verschenen, plus tienduizenden pagina's bewijsmateriaal. Het proces werd op 25 februari voor drie maanden geschorst om Milosevic de gelegenheid te geven zich voor te bereiden op zijn verdediging.

De Jamaicaanse rechter Patrick Robinson is May opgevolgd als voorzittend rechter. De derde rechter is de Zuid-Koreaan O-Gon Kwon. Bonomy is nu rechter in Schotland. Het tribunaal heeft Milosevic vorige maand gevraagd of hij instemde met de benoeming van een nieuwe rechter, maar hij weigerde antwoord te geven omdat hij het tribunaal onwettig vindt. Hij kan Bonomy's benoeming aanvechten en een nieuw proces eisen.