Zuid-Afrikanen kiezen nieuw parlement

In Zuid-Afrika zijn woensdag de stemlokalen geopend voor de derde democratische parlementsverkiezingen sinds het einde van de apartheid tien jaar geleden.

Belga

President Thabo Mbeki, zijn voorganger Nelson Mandela en veteraan in de strijd tegen de apartheid Desmond Tutu waren er als de kippen bij om hun stem uit te brengen.

Miljoenen Zuid-Afrikanen begonnen aan te schuiven aan de 17.000 stembureaus verspreid over het land. Ongeveer 20,6 miljoen inwoners zijn geregistreerd om een een nieuwe provinciale en nationale regering te kiezen. Ze kiezen immers zowel wie de 400 zetels in de Nationale Assemblee zal bezetten als de vertegenwoordigers van de Nationale Raad van Provincies.

"Er is vrede en stabiliteit in het land", vond Mbeki woensdag. Hij trad daarmee de mening bij van de Onafhankelijke Kiescommissie, die rustige en vreedzame verkiezingen verwachtte. De 85-jarige Mandela, die een sleutelrol speelde in de strijd om stemrecht voor miljoenen zwarte Zuid-Afrikanen, zei "verrukt" te zijn dat recht te kunnen uitoefenen.

In Khayelitsha, een groot en arm township in Kaapstad, stonden al lang vóór de opening van de stembureaus om 07.00 uur lokale tijd vele van de honderdduizenden kandidaat-kiezers aan te schuiven. De bureaus blijven open tot donderdag 21.00 uur. Omstreeks middernacht worden de eerste resultaten uit de negen provincies verwacht.

Volgens de peilingen stevent het ANC (Afrikaans Nationaal Congres) af op zijn derde verkiezingsoverwinning. De partij zou mogelijk zelfs een beter resultaat halen dan in 1994 en 1999. Verwacht wordt dat het ANC de meerderheid van de stemmen, zoniet een tweederde meerderheid, binnenrijft.