Israëlische klokkenluider mag na vrijlating land niet uit

De atoomtechnicus en klokkenluider Mordechai Vanunu mag Israël niet verlaten als hij volgende week vrijkomt na een gevangenisstraf van achttien jaar te hebben uitgezeten wegens hoogverraad en spionage.

AP Ned

Ook mag hij niet in de buurt van de grens en buitenlandse ambassades komen en geen contact hebben met buitenlanders. Dat heeft een bron bij de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet woensdag gezegd.

De beperkingen worden Vanunu volgens de bron opgelegd op advies van de Shin Bet, die bang is dat Vanunu na zijn vrijlating opnieuw geheime informatie over het Israëlische kernwapenprogramma naar buiten zal brengen. Vanunu werd in 1988 veroordeeld omdat hij informatie en foto's aan de Britse krant Sunday Times had doorgespeeld waaruit bleek dat Israël kernwapens bezat. Hij zit al vast sinds hij in 1986 door de Israëlische geheime dienst, de Mossad, werd opgepakt in Europa.

Volgens de bron mag Vanunu na zijn vrijlating ook per e-mail geen contact onderhouden met buitenlanders. Ook mag hij met niemand praten over zijn vroegere werk voor de Israëlische kerncentrale Dimona of de manier waarop hij is opgepakt en mag hij zich in Israël buiten zijn woonplaats alleen verplaatsen met toestemming van de politie.

De bron zei ook dat Vanunu, die twaalf jaar in eenzame opsluiting heeft gezeten, tot nu toe heeft geweigerd te beloven dat hij zich aan de hem opgelegde beperkingen zal houden. Vanunu heeft eerder te kennen gegeven dat hij na zijn vrijlating naar de Verenigde Staten wil verhuizen, om zich bij een ouder Amerikaans echtpaar te voegen dat hem vier jaar geleden adopteerde, na een aantal jaar met hem te hebben gecorrespondeerd.

De 49-jarige Vanunu komt als het goed is op 21 april vrij.