Aids-tests voortaan gratis in China

Inwoners van China kunnen zich vanaf heden gratis op aids laten testen en seropositieven kunnen gratis aids-remmers krijgen, als ze die niet zelf kunnen betalen.

AP Ned

Dat hebben de Chinese pers en de website van het ministerie van volksgezondheid woensdag gemeld.

Volgens de officiële cijfers telt China 840.000 seropositieven en tachtigduizend aids-patiënten, maar volgens het aids-bureau van de Verenigde Naties kan het aantal mensen dat is besmet met het aids-virus HIV in 2020 zijn opgelopen tot tien miljoen, als er niet meer preventieve maatregelen worden genomen.

Na jaren te hebben ontkend dat er een aids-probleem bestond en aids-activisten de mond te hebben gesnoerd probeert de regering sinds enige tijd de verspreiding van HIV tegen te gaan en de bestrijding van aids te verbeteren. Vorig jaar zond de Chinese televisie voor het eerst een reclamespot uit voor condooms en in december was op tv te zien hoe premier Wen Jiabao in een kliniek in de hoofdstad Beijing aids-patiënten de hand schudde.

Het aids-virus verspreidt zich in China waarschijnlijk voornamelijk via de prostitutie en door intraveneus drugsgebruik. Tot voor kort werden aids-tests alleen verricht in speciale centra voor prostituees en drugsverslaafden. In de pers werd woensdag gemeld dat Beijing nu 22 klinieken telt die aids-tests verrichten. Dat waren er eerder vier.