E25 tussen Luik en Maastricht weer vrij

Ongeveer honderd bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag hebben woensdagochtend de E25 (A2) bij MVV-stadion de Geusselt in Maastricht enkele uren geblokkeerd.

Belga

De actie richtte zich tegen de strenge controles op het kamp door de gemeente. De betogers dat de burgemeester handelt in strijd met de mensenrechten. De gemeente Maastricht was verrast door de blokkade en was zich van geen kwaad bewust. De betogers beëindigden hun actie omstreeks 10.30 uur vrijwillig.

De kampbewoners legden huishoudelijk afval en banden op de weg en droegen spandoeken bij zich met teksten als "Kampers: wij zijn één familie", "We leven weer in de jaren '40-'45". Ze maakten duidelijk dat de blokkade het begin is van een reeks grote acties die woonwagenbewoners uit het hele land in petto hebben.

Het verkeer ondervond grote hinder van de actie. De politie maakte een omleiding bij de afslag Meerssen voor het verkeer vanuit de richting Eindhoven, maar de files waren aan beide zijden van de Geusselt erg lang. Ook het verkeer in de binnenstad van Maastricht liep vast.

Vinkenslag moet de komende jaren inkrimpen van 120 naar 80 wagens. Het is met ongeveer 350 bewoners het grootste woonwagenkamp van Nederland. De strijd tussen de bewoners en de gemeente duurt al jaren.