Vilvoorde plaatst eerste bewakingscamera's tegen overlast

De lokale politie van Vilvoorde-Machelen start woensdag met een proefproject waarbij bewakingscamera's worden ingezet tegen overlast.

Belga

Gedurende een maand zullen twee camera's de gebeurtenissen registreren in de omgeving van een cybercafé aan het Rooseveltplein. De komende weken worden ook camera's geïnstalleerd aan een nachtwinkel in de Leuvensestraat in Vilvoorde en aan het station van Diegem.

In deze periode wil de politie nagaan of het cameratoezicht een meerwaarde geeft in de strijd tegen overlast als nachtlawaai, het niet respecteren van sluitingsuren, parkeeroverlast, aanwezigheid van groepen jongeren die zich verbaal en fysiek agressief opstellen, vechtpartijen, diefstallen en vandalisme.

Kunnen camera's een goed en objectief beeld geven van de overlastsituatie en hebben ze een preventieve werking, zijn hierbij de twee belangrijke vragen. Om de overlast waarmee sommige buurten geconfronteerd worden, terug te dringen zet de politie sinds midden 2003 al patrouilles te voet in het stadscentrum van Vilvoorde in, voert ze gerichte patrouilles uit, zet ze "jongerenagenten" in die contact zoeken met de overlastgevende jongeren en overlegt de politie met het parket over de effectieve aanpak van daders.

Als na afloop van het experiment blijkt dat dit cameratoezicht een toegevoegde waarde heeft, zal het project mogelijk bestendigd worden.