Tom Boonen (Quick Step-Davitamon) wint Scheldeprijs Vlaanderen

Na de E3-prijs Harelbeke en Gent-Wevelgem slaagde Tom Boonen (Quick Step-Davitamon) er woensdag ook in de snelste te zijn in de massaspurt voor de zege in de 92e Scheldeprijs in Schoten. Hij ging de Australiër Robbie McEwen en de Italiaan Simone Cadamuro vooraf.

Belga

McEwen zou nog klacht indienen omdat hij in de spurt zou gehinderd zijn, maar de wedstrijdjury wuifde dat protest weg.

Van bij het begin poogden kleine groepjes zich af te zonderen van een deelnemersveld van 145 renners, waarin de Nederlandse kampioen Kemna de bekendste afwezige was.

De ontsnapping die de wedstrijd domineerde, was die van het duo Nico Mattan en Andy Cappelle. Zij vertrokken na 70 km wedstrijd en, nad die at eerst Cappelle was ingelopen, strandde ook Mattan na 185 kilometer. De maximumvoorsprng was tot meer dan zeven minuten opgelopen.

Tot groot enthousiasme van het publiek waagde Johan Museeuw zijn kans op twaalf kilometer van de streep, maar in deze categorie 1-wedstrijd werden hem geen geschenken gegund. De verschillende ploegen zetten hun sprinters in de goede positie en het was Museeuws ploeggenoot Tom Boonen, die aan deze dag nog een bijkomend feestelijk tintje kon geven.

"Een voorseizoen om van te dromen," bekende de winnaar, die er nu enkele weken de riem aflegt. "Dat ik drie belangrijke wedstrijden in het voorseizoen kon winnen, had ik zelf nooit gedacht, maar het gaat elk jaar duidelijk beter. Nu nog een Wereldbekerwedstrijd. Het seizoen is nog niet gedaan en ik heb mijn kans nog in Hamburg of in Parijs-Tours", had Boonen al verder gekeken. "Maar één ding staat vast: wij zullen in het peloton en in onze ploeg iemand als Johan Museeuw missen. Mijn eerstvolgende doelstellingen worden ritwinst in de Ronde van België en in de Ronde van Frankrijk, waar ik nu al naar uitkijk".