Henin-Hardenne naar kwartfinales WTA Amelia Island

Onze landgenote Justine Henin-Hardenne heeft zich donderdag voor de kwartfinales van het met 585.000 dollar (483.600 euro) gedoteerde WTA-toernooi van Amelia Island (Florida) geplaatst. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het nummer een van de wereld had twee uur en negentien minuten nodig om de Spaanse veterane Conchita Martinez (WTA-25/16e reekshoofd), volgende week 32, in drie sets met 2-6, 7-5 en 6-3 opzij te zetten.

Belga

Henin-Hardenne, die in mei haar titel op Roland-Garros verdedigt, speelt haar eerste graveltoernooi van het seizoen in Amelia Island. Dinsdag had het eerste reekshoofd het in de tweede ronde ook al niet makkelijk met de Russische Dinara Safina (WTA-32): 6-4 en 7-6 (8/6).

Tegen Martinez keek de Belgische, geplaagd door haar opslag, snel tegen een 1-5 achterstand op. Martinez, in 1995 winnares van het toernooi, maakte het na 28 minuten met 2-6 af. De Spaanse kreeg vertrouwen en ging in de tweede set meteen een derde keer door de opslag van Henin-Hardenne. De Belgische vocht terug en kon op haar beurt het opslagspel van haar tegenstandster afsnoepen. Ze deed dat opnieuw in het zevende spel om met 4-3 te leiden. De set leek binnen, maar Martinez kwam nog terug tot 4-4. Bij 6-5 kon Henin-Hardenne na een uur en vier minuten toch de tweede set opeisen.

In de derde set liep het vlotter. Henin-Hardenne kwam 2-1, 4-2 en 5-3 voor en maakte het uit met een zevende break om zo in zeven duels ongeslagen te blijven tegen Martinez.

In de kwartfinales neemt Henin-Hardenne het op tegen de als achtste geplaatste Russin Vera Zvonareva (WTA-11), die het Zwitserse twaalfde reekshoofd Patty Schnyder (WTA-17) met 6-2 en 6-3 uit het toernooi wipte. De Belgische leidt met 2-0 in de onderlinge duels. In 2003 versloeg ze de Russische in de kwartfinales van Berlijn (gravel/6-4, 7-5) en Zürich (hardcourt/6-4, 6-2) telkens in twee sets.