Arabische wereld betoogt tegen Amerikaanse bezetting Irak

In tal van Arabische landen hebben boze moslims vrijdag na het wekelijkse gebed in de moskee op straat hun woede geuit over de Amerikaanse bezetting van Irak.

AP Ned

Ze betuigden hun steun aan de Iraakse guerrillastrijders die het tegen de Amerikanen opnemen.

Zonder het Iraakse verzet zou Amerika al de dienst hebben uitgemaakt in Caïro en Riyad, riep Mustafa Bakri van het weekblad Al-Osboa op een bijeenkomst in de Egyptische hoofdstad.

Vijfhonderd mensen namen aan het protest deel; de oproerpolitie had ongeveer evenveel agenten ingezet.

Duizenden Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever riepen leuzen als "Dood aan Amerika". Poppen die de Amerikaanse president George Bush en de Israëlische premier Ariel Sharon moesten voorstellen, gingen in vlammen op.

De imams gingen in hun preken ook in op de Amerikaanse bezetting en op de recente opstand van sjiieten in het zuiden van Irak. "De soennieten en de sjiieten hebben de handen ineengeslagen voor een jihad tegen de Amerikanen, zoals het hoort", zei een geestelijke in Nablus.

De Iraanse oud-president Hashemi Rafsanjani hekelde de Amerikaanse tactiek. "Irak is een paradijs voor terroristen geworden", zei hij. De hoogste sjiitische geestelijke in Beiroet, grootayatollah sjeik Mohammed Hussein Fadlallah, zei dat de Amerikanen in Irak "dezelfde massaslachtingen" aanrichten als Israël in de Palestijnse gebieden.

Vrijdag was het precies een jaar geleden dat in Bagdad het beeld van Saddam Hussein omver werd getrokken.