Politiecommissariaten ontruimd in Sadr City

De Amerikaanse troepenmacht in Irak heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de politiecommissariaten en het gemeentehuis in de sjiitische wijk Sadr City in Bagdad ontruimd na hevige botsingen met sjiitische milities, zo heeft een journalist van het Franse persbureau AFP vastgesteld.

Belga

De Amerikanen verlieten het hoofdcommissariaat, alsmede de posten Karama, Sadr, Rafidaïn, Nasr, Thawra en Tahdid. In het gemeentehuis was geen enkele Amerikaan meer te zien. Het bevindt zich aan de hoofdstraat van Sadr City waar troepen van de coalitie het erg aan de stok hadden gekregen met milities van de radicale sjiitische voorman Moqtada al-Sadr.

Op voorwaarde van anonimiteit zei een officier van de Iraakse politie dat de wijkpolitie, in overleg met plaatselijke vertegenwoordigers van al-Sadr, gaat patrouilleren om tijdens het ochtendgebed de openbare orde te handhaven.

De ongeregeldheden in Sadr City hebben aan tientallen Irakezen het leven gekost. Ze braken uit na de arrestatie in Najaf van een vertrouweling van Moqtada al-Sadr.