Slag tussen Tamil-rebellen in Sri Lanka

In het oosten van Sri Lanka zijn vrijdag hevige gevechten uitgebroken tussen twee facties van de Tamil-rebellengroep Bevrijdingstijgers van Tamileelam (LTT). Daarbij zijn volgens de strijdende partijen zeker acht doden en vijf gewonden gevallen.

AP Ned

Het geweld speelt zich af langs de rivier de Verugal, waar LTT-strijders uit het noorden sinds ruim een maand tegenover rebellen uit het oosten staan. De commandant van de LTT in het oosten van Sri Lanka, Karuna, scheidde zich begin maart met zesduizend van zijn manschappen af van de rest van de LTT. De rebellen uit het noorden zijn de rivier overgestoken en hebben gebied op de rebellen uit het oosten veroverd. Op de website van de LTT stond dat driehonderd strijders van Karuna zich hebben overgegeven.

Ook probeerden zwaar bewapende rebellen uit het noorden via het kustdorp Kathiruvelli, vijftien kilometer van de rivier verwijderd, op te rukken naar Karuna's bolwerk Batticaloa. Om daar te komen moeten ze door gebied dat in handen is van het Srilankaanse leger, wat zou kunnen betekenen dat ook dat bij de gevechten betrokken raakt. Minister van defensie Ciril Herath zei echter het leger buiten de strijd te willen houden. Het leger in het gebied is wel in staat van paraatheid gebracht.

Het is voor het eerst sinds begin 2002, toen regering en rebellen een bestandsakkoord sloten, dat er wordt gevochten in Sri Lanka.