Iraakse bevolking verlaat Fallujah

Talrijke gezinnen, vrouwen en kinderen incluis, verlaten Fallujah te voet langs kleine paden. Zij hebben koffers, eten en geneesmiddelen bij.

Belga

Sinds donderdagavond overvliegen Amerikaanse vliegtuigen de stad. In vier wijken in het westelijke deel van de stad zijn er zware gevechten: al-Joelane, al-Nazal, al-Dhoebbat en al-Askari. Op straat liggen lijken, want niemand durft ze daar weghalen, stelde een journalist van het Franse persbureau AFP vast.

Amerikaanse soldaten hebben donderdag gepoogd binnen te dringen in al-Dhoebbat en al-Nazal. Maar een groot aantal opstandelingen is er, gewapend met mortieren, antitankraketten en kalasjnikovs, in geslaagd hen terug te drijven.

Voedseltekort begint de kop op te steken. Nadat donderdag vrachtwagens met eten zijn aangekomen, is de bevolking in de moskeeën opgeroepen om zich naar ziekenhuizen en gebedshuizen te begeven waar de voedselbedeling haar beslag krijgt.

De jongste dagen zijn in Fallujah meer dan 300 Iraki's omgekomen en vijfhonderd gewond geraakt, aldus de Arabische nieuwszender al-Jazeera onder aanhaling van ziekenhuisbronnen. De Amerikanen vielen de stad maandag aan om de verantwoordelijken te vinden voor de moord op vier Amerikaanse burgers vorige week.