Amerikaanse troepen nemen Zuid-Iraakse stad Kut weer in

Het Amerikaanse leger heeft vrijdag bevestigd de controle te hebben heroverd over de stad Koet in het zuiden van Irak. Die was eerder in handen gevallen van milities van de radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr.

AP Ned

"Het Amerikaanse leger controleert Koet", zei een militaire woordvoerster in Bagdad zonder verdere details te geven. Volgens de Iraakse luitenant-kolonel Fahd Hassan was de herovering om middernacht een feit. Toch was er nog hevige weerstand en bleven de gevechten doorwoeden tot de vroege ochtend.

De Arabische nieuwszender al-Jazeera meldde dat de herovering met zware gevechten gepaard is gegaan. VS-helikopters hebben het kantoor van de Sadr-beweging met raketten vernietigd. Sjiitische opstandelingen hebben opnieuw een Amerikaanse jeep in brand gestoken.

Fahd Hassan kon niets zeggen over eventuele slachtoffers. Woensdag hadden Oekraïense troepen de stad Koet ontruimd na gevechten met de milities van al-Sadr. De coalitietroepen hadden beloofd de stad te heroveren.

Centraal in Irak zijn de steden Najaf, Koefa en Kerbala nog altijd onder controle van het zogenaamde "Mahdi"leger van al-Sadr. In de hoofdstad Bagdad was de situatie vrijdag gespannen. Op de eerste verjaardag van de val van het regime van Saddam Hoessein verzamelden zich mensenmassa's voor de gebedshuizen. De plaats waar exact een jaar geleden een reuzenstandbeeld van Saddam is neergehaald is door Amerikaanse troepen afgesloten, om demonstraties te verhinderen.