Ierland wil immigratiewet verstrengen

De Ierse regering heeft donderdag een voorstel bekendgemaakt om een maas in de immigratiewet te dichten. Honderden zwangere vrouwen uit Oost-Europa en Afrika reisden de afgelopen jaren naar Ierland om er te bevallen. Dat verleende hun kind, en daarna de rest van het gezin, automatisch Europees staatsburgerschap.

AP Ned

Volgens het nieuwe voorstel kunnen baby's die in Ierland geboren zijn alleen Iers staatsburger worden als minstens een van de ouders drie van de vorige vier jaar in Ierland of het Verenigd Koninkrijk heeft gewoond. Het wetsvoorstel wordt later deze maand besproken in het Ierse parlement. Omdat een deel van de grondwet moet aangepast worden, is er ook goedkeuring in een referendum vereist. Dat wordt op 11 juni gehouden, gelijktijdig met de plaatselijke en Europese verkiezingen.

Sinds het midden van de jaren '90 worstelt Ierland met een immigratiegolf als gevolg van de snel groeiende economie en de lankmoedige immigratiewetten, die vooral aantrekkelijk bleken voor mensensmokkelaars. Volgens de immigratiedienst is het intussen heel normaal dat zwangere vrouwen, meestal uit Nigeria, voor één dag naar Ierland gaan om er misbruik te maken van de coulante procedures.

Vorig jaar oordeelde een Ierse rechtbank al dat ouders van in Ierland geboren kinderen niet langer automatisch staatsburgerschap kunnen krijgen. Die uitspraak bereidde de weg voor het huidige wetsvoorstel. Als de wet er komt, zal die niet van toepassing zijn voor de duizenden Afrikaanse, Aziatische en Oost-Europese kinderen en hun ouders die onder de huidige wetten Iers staatsburger zijn geworden.