Israël onderzoekt hoe helikopters in Colombia terechtkwamen

Het Israëlische leger gaat onderzoeken hoe vijf helikopters die het van de Verenigde Staten kreeg, jaren later in Colombia zijn terechtgekomen, mogelijk in handen van drugskartels. Dat heeft het Israëlische ministerie van defensie donderdag gezegd.

AP Ned

Het onderzoek wordt in samenwerking met Amerikaanse rechercheurs en het Colombiaanse ministerie van defensie gevoerd, aldus de krant Haaretz. Nadat het Israëlisch leger de toestellen uit dienst genomen had, werden ze verkocht aan het Israëlische bedrijf Globus Aviation, met de bedoeling dat de helikopters naar de Spaanse brandweer of de Mexicaanse federale politie zouden gaan. Ze zouden echter in criminele handen in Colombia gekomen zijn.

Globus Aviation ontkent iets verkeerds te hebben gedaan en beweert slechts als tussenpersoon te hebben opgetreden voor een Canadees bedrijf. De MD-500 helikopters, die van alle militair materieel ontdaan zijn, werden naar de Mexicaanse haven Veracruz verscheept. Vandaar zijn ze vermoedelijk naar Colombia gebracht.