Twee Israëli's ontvoerd in Irak

Een Arabische Israëli en een Arabier afkomstig uit het oostelijke deel van Jeruzalem zijn in Irak ontvoerd door een radicale organisatie. Dat meldde de Israëlische media donderdag.

Belga

De Israëlische openbare omroep toonde beelden die werden uitgezonden op de Iraanse televisiezender Al-Alam. Daarop zijn de twee mannen met hun Israëlische identiteitsdocumenten te zien in gevangenschap. Volgens de zender zijn de mannen ontvoerd door de radicale groep Ansar Al-Dine.

Op de beelden antwoorden de mannen op de vragen van hun ontvoerders en stellen ze zich voor als Ahmad Yassine Tikati, 33 jaar oud en Nabil George Yaaqoeb Razzoeq, 30 jaar oud. Beiden werken naar eigen zeggen voor internationale hulporganisaties. De ontvoerders eisen de vrijlating van alle Iraakse soldaten die door de coalitietroepen worden vastgehouden in ruil voor de vrijlating van hun gijzelaars.

De zus van Nabil Razzoeq heeft bevestigt dat haar broer voor hij drie maanden geleden naar Irak vertrok, werkte voor een internationale hulporganisaties. "We zijn een Palestijnse familie, maar mijn broer heeft een Israëlische paspoort", aldus Lina Razzoeq. Volgens de oom van Razzoeq werkt zijn neef voor de Amerikaanse organisatie USAID. De tweede gijzelaar is mogelijk een Arabische Israëli of een Palestijn afkomstig uit het oosten van Jeruzalem. Palestijnen uit het oosten van de stad bezitten namelijk ook een Israëlische identiteitskaart.