Informante zaak De Vleeschauwer krijgt 30 maanden voor overval

De Gentse correctionele rechtbank heeft vrijdag Ina B. en Kurt M. veroordeeld tot 30 maanden cel voor een gewelddadige overval in Lochristi. B. is de vrouw wiens verklaringen het onderzoek naar de moord op rijkswachter Peter De Vleeschauwer in een stroomversnelling brachten. De chauffeur van het duo kreeg bij verstek dezelfde straf.

Belga

B. en M. overvielen een 68-jarige klant van B., die als escortmeisje werkte, en takelden hem zwaar toe met een snoeimes. Volgens het openbaar ministerie was het vooral M. die de man te lijf ging, maar kwam het idee van B. "Zij kende het slachtoffer en dacht dat hij grote sommen geld thuis bewaarde".

Onder invloed van drugs besloten B. en M. de man thuis te overvallen. Bij de voordeur bedreigde M. hem met een neppistool. Toen de man zich verdedigde, sloeg hij hem met het pistool om vervolgens uit halen met het snoeimes. Het slachtoffer raakte zwaargewond, het duo maakte van die gelegenheid gebruik om de woning te doorzoeken. Uiteindelijk gingen ze er vandoor met 750 euro.

De twee bekenden de feiten, maar probeerden het idee voor de overval in elkaars schoenen te schuiven. De rechtbank meende echter dat beide een even grote verantwoordelijkheid droegen. B.'s advocaat, meester Christine Mussche, vroeg voor haar cliënte een mildere straf omdat zij in het dossier over de moord op rijkswachter De Vleeschauwer verklaringen aflegde tegen een aantal verdachten. De vrouw duidde twee betrokkenen in die zaak, namelijk Willy P. en ex-wielrenner Johnny V.d.V., aan als de ontvoerders van de rijkswachter.

De rechtbank weigerde daar rekening mee te houden omdat medewerking in een ander dossier geen invloed mag uitoefenen op de strafmaat. Daarom werden zowel Ina B. als Kurt M. veroordeeld tot 30 maanden cel. De man die het duo naar Lochristi had gevoerd werd bij verstek veroordeeld tot dezelfde straf.