Eerste natuur.kustmanager is 21 jaar jong

In het natuurreservaat Schuddebeurze in Middelkerke is vrijdag de eerste natuur.kustmanager voorgesteld. Het gaat om de 21-jarige Bart Slabbinck uit Brugge. Hij studeerde milieu-administratie aan de Hogeschool Gent en kan nu drie jaar aan de slag om de kustbezoekers meer in contact te brengen met de natuur. Zijn taak past binnen het kustactieplan van Vlaams minister voor Toerisme Renaat Landuyt.

Belga

"Het is noodzakelijk dat meer mensen met de natuur in contact worden gebracht", zegt algemeen directeur Willy Ibens van Natuurpunt. "Op die manier raken we af van het imago van prikkeldraadreservaten en zal het maatschappelijk draagvlak ten voordele van de natuurwaarden toenemen. De natuur.kustmanager moet de natuur en het landschap als een meerwaarde toevoegen aan de Kust."

"Meer mensen moeten aan het element natuur denken als ze aan de Kust denken", zegt Bart Slabbinck. "Nu denken ze vooral aan de zee, de dijk, de visserij, enz. Toch kunnen we al van een positieve evolutie spreken. Daarvoor zorgde ondermeer het Duinendecreet uit 1993. Het bezoekerscentrum in de Uitkerkse Polder bij Blankenberge ontvangt jaarlijks al tussen 15.000 en 20.000 op zondag alleen. Daarnaast zit er nog meer potentie in de natuur in het kustgebied. Het is nu de bedoeling om een groter maatschappelijk draagvlak te creëren. Dat zullen we proberen via win/win-situaties te ontwikkelen. We zullen de mensen informeren, uitnodigen en sensibiliseren."

De natuur.kustmanager wil onder meer fietsen en natuur combineren. Hij denkt ook aan groene haltes. Die wil hij creëren met nieuwe partners zoals De Lijn, de NMBS, enz.

Volgens Vlaams minister voor Toerisme Renaat Landuyt werd eerst cultuur naar de Kust gebracht en ligt de klemtoon nu op natuur. "Voorlopig zijn al tussen de 20 en 30 natuurreservaten ingericht aan de Kust", zegt de minister. "Maar weinig mensen weten dat."